Bulgarian BG English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Russian RU Spanish ES Turkish TR Ukrainian UK

Türkiye’de En iyi Rafting Bölgeleri

Türkiye’de En iyi Rafting Bölgeleri

BLOG İÇERİĞİ

Türkiye’de En iyi Rafting Yapabileceğiniz Bölgeler

Türkiye’de rafting yapmak için pek çok farklı yer vardır. Rafting bölgeleri Ege’den Karadeniz’e, Akdeniz’den Marmara’ya ülkemizin her yerinde bulunur. Herkesin rafting denilince ilk aklına gelen yer Çoruh nehridir. Çoruh nehri dünyadaki en hızlı akan nehirler arasındadır. Artvin’den, Bayburt’tan ve Erzurum’dan geçerek Gürcistan’a yol alan nehir için en çok Artvin’de rafting yapılır. 169 kilometrelik parkuru vardır. Rafting dışında kano yapmak ve balık tutmak için de kullanılır. Dünyada rafting denilince ilk 10 içinde yer alan Çoruh nehri mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Rafting; akış hızı ile debisi yüksek olan nehirlerde yapılan bir spordur. Raft adı verilen küçük botlarla, aynı anda grup halinde hızla akan nehirden ve kayalardan geçilir. Botu devirmemeye ve düşmemeye çalışılır. En az 4 en fazla da 12 kişiden oluşan gruplar aynı raft üzerinde sağlı sollu oturarak kürek çeker. Alabora olma ihtimaline karşı her zaman kask ve can yeleği kullanılması zorunludur.

En Sık Gidilen Rafting Bölgeleri

Rafting bölgeleri içinde Fırtına Deresini vermemek olmaz! Karadeniz’in doğal güzellikleri arasında bulunan Fırtına Deresi Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından koruma listesine alınmıştır. Fırtına Deresi rafting parkuru ortalama 1 saat uzunluğunda bitirilir. Burası genellikle mayıs ile haziran aylarında tercih edilir. Türkiye Rafting Şampiyonası’na da ev sahipliği yapan derenin tamamı 23 kilometrelik parkurdur.

Rize’den devam etmek gerekirse İkizdere Nehri örneğini de vermek gerekir. Zorluk derecelerine göre üç ayrı bölüme sahip olan nehir acemiler için de uygundur. Rize Valilik Rafting Şampiyonası yapılan nehirde parkur ortalama 1,5 saatlik sürede biter.

Düzce, İstanbul ve Ankara’ya yakın olması nedeniyle rafting için sıkça tercih edilir. Günübirlik bahar aylarında hafta sonları çok yoğun olur. 16 kilometrelik parkur rafting yapanlar için 1,5 saatte biter. Toplamda pistin zorluk dereceleri 3 sınıftır. Her seviyedeki sporcu için uygundur.

Antalya Manavgat Çayı da rafting için kullanılan bölgelerden biridir. Özellikle Antalya’ya yerli yabancı turistlerin gelmesi burayı cezbedici rafting bölgeleri içinden biri yapmıştır. Fakat çok fazla şelale olması burayı tehlikeli de yapar. Manavgat Çayı acemilere uygun bir yer değildir. Rafting için burada profesyonel kişiler spor yapmalıdır.

Rafting Nerede Yapılır?

Tunceli Ovacık’ta Munzur Çayı 20 kilometrelik bir parkurdur. Bahar aylarında karların erimesiyle burada rafting yapmak daha eğlenceli olur. Burada henüz teknik çalışmalar yapılmadığı için zorluk dereceleri net bilinemiyor. Bu nedenle amatör raftingçiler için daha sık bir uğrak yeridir.

Ege bölgesinde Muğla Dalaman Çayı da rafting için en uygun yerlerdendir. Muğla’nın Antalya gibi turist bölgesi olması burayı da cazip hale getirir. Yılın her mevsimi burada rafting yapılabilir. Bodrum, Akyaka, Fethiye ve Marmaris’e tatile gelenler mutlaka burada rafting yapmalıdır. İki bölümden oluşan parkur acemiler ve profesyoneller için ikiye ayrılır. Parkur 12 kilometredir ve genellikle 2 saatte bitirilir.

Denizli Bekilli Deresi Recep Yazıcıoğlu’nun keşfettiği bir yerdir. Burayı keşfettikten sonra kısa sürede temizletmiş ve halka açmıştır. Tek yarışma da onun anısına yapılmıştır. 4 zorluk derecesi vardır ve su debisi saniyede 25 metreküpten fazladır. Bu nedenle acemilere göre değildir.

Kayseri Yahyalı ilçesi Zamantı kanyonu 21 kilometrelik bir alan olsa da yalnızca 13 kilometresi rafting bölgeleri için kullanılabilir. Kar suları eridikten sonra mayıs, haziran ve temmuz aylarında tercih edilir. Değirmenocağı ve Yerköprü en zorlu olan parkurlarından biridir. Zorluk derecelerine göre 8 bölümden oluşur. Yerli turist şehri gezmek ve burada rafting yapmak için sık sık Kayseri’yi tercih eder.

Bu İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KATKIDA BULUN

Sende Kamp Pusulası’na dilediğin içeriği ekleyebilirsin. Tek yapman gereken eklemek istediğin pusula için gerekli olan formu doldurman.

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

Language Selection

DUYURULAR

Geri Bildirim Formu

Uygulamamızda yaşamış olduğunuz sorunları bize aşağıda ki formu doldurarak iletebilirsiniz. Yaşanan hataları en kısa sürede çözüme ulaştırmak için sizlerden geri bildirimlerinizi bekliyoruz.

Bu içeriği paylaş:

Kamp Pusulası doğaya çıkmak istediğiniz her yerde

Kamp Pusulası ailesinden hepinize merhabalar. 2017 yılında Instagram üzerinde @kampusulasi sayfası ile Türkiye’de ki kamp alanlarının tanıtımına başladıktan sonra yavaş yavaş büyüyerek buraya kadar geldik. Yaklaşık olarak 100.000 civarı bir kitleye ulaştık. Gelişen teknolojide aklımıza bir proje geldi. Neden herkesin cep telefonunda yer almıyoruz? Bildiklerimizi paylaşmıyoruz? Daha sonrasında üzerine düşündükçe herkesin aktif olabileceği bir platform oluşturmaya karar verdik. 

Şimdi geldiğimiz noktada Apple Store ve Google Play üzerinden mobil uygulamamızı indirerek, sizlerde bildiğiniz kamp alanlarını paylaşabilir, bu kamp alanları üzerine yorumlar yapabilir ya da blog yazılarımızı okuyabilir, bu yazılar üzerinde bu platform üzerinde tartışabilirsiniz. Daha kafamızda çok fazla düşünce var bu projeyi geliştirmek adına. Bu süreçte sizlerle birlikte kısa sürede büyüyüp gelişeceğimizi umuyoruz.

KAYDEDİLENLER

Daha önce kaydettiğiniz içerikleri burada bulabilirsiniz.