Bulgarian BG English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Russian RU Spanish ES Turkish TR Ukrainian UK

Tüplü Dalış ve Tüplü Dalış Malzemeleri

Tüplü Dalış ve Tüplü Dalış Malzemeleri

Tüplü Dalış ve Tüplü Dalış Malzemeleri
BLOG İÇERİĞİ

Tüplü Dalış Tüplü Dalış Malzemeleri

Tüplü dalış farklı şeyler denemeyi sevenler, macera, arayanlar yeni yerler keşfetmeyi sevenler için yapılacak bir su sporudur. Tüplü dalış kişinin eğitim almadan yapabileceği bir spor değildir önce gerekli eğitim ardından sertifika alınır ve daha sonra dalış yapılır. Tüplü dalış bireysel bir spor değildir mutlaka ikili gruplar halinde partnerlerle yapılması gerekmektedir. Tüplü dalışta malzemeler farklılaşabilse de genel anlamda gereken malzemeler bellidir. Peki, tüplü dalış malzemeleri nelerdir?

Regülatör ve Dalış Tüpü Olmadan Dalamazsınız

Tüplü dalışın olmazsa olmazı dalış regülatörüdür. Bu alet çevre basıncını ayarlayarak su altında rahat nefes almanızı sağlamaktadır. Su altında insan vücuduna uygulanan basınç inilen derinliğe göre değişmektedir. Dalış regülatörü ise bu basıncı inilen derinliğe göre ayarlamayı sağlamaktadır. Regülatör sayesinde basınca gör ayarlanan oksijen su altında organlarımızın zarar görmemesini sağlar bu sebeple su altında regülatör olmadan rahatlıkla nefes alamazsınız. Tüplü dalış malzemeleri arasında yer alan bir başkası ise dalış tüpüdür. Dalış tüpü su altında soluduğunuz havayı depolamaya yaran alettir. Çelikten yapılan ve havayı yüksek basınçla içinde depolayan dalış tüpleri de regülatör gibi su altında serbest dolaşmanızı sağlar. Dalış tüpleri silindir şeklindedir ve içerdiği hava miktarına gör 3-18 litre olarak bulunabilmektedir. Dalış tüpü satın alırken basıncı, hafifliği, kullanım kolaylığı gibi unsurlar dikkate alınır.

Malzemeleri Dalış İçin Uygun Aldığınızdan Emin Olun

Şnorkel yaz tatillerinde de kullandığımız dalış malzemesidir, ancak tüplü dalışta tatillerde kullanılanın aksine daha profesyonel bir şnorkele ihtiyaç vardır. Şnorkel iki parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar maps ve hava borusudur.  Tüplü dalış malzemeleri arasında kullanılan şnorkel ise körüklü şnorkeldir. Bu sebeple bu ürünleri satın alırken yüzme veya dalış yapacağınızı söylemeli ona göre bir ürün almalısınız. Şnorkel ağza iyi oturmalı ve maskeye bağlanması için ek bir kayışı olmalıdır. Ağıza oturmadığı taktide içine su girmesi kolay olan şnorkel uzun dalışlarda çene ağısına da sebep olmaktadır. Wetsuit ise tüplü dalış sırasında giymek üzere üretilmiş, vücudu soğuktan ve sudan korumak için yapılmış dalgıç giysileridir. Wetsuit dalış sırasında yaşanabilecek sıyrık, basit yaralanma gibi kazalarda vücudunuzu korumaktadır. Wetsuit ıslak dalış elbisesi olarakta adlandırılmaktadır bunun sebebi giyip deniz girdikten sonra elbise üzerinden vücuda değen suyun vücut ısısıyla ısınması ve üşümeyi engellemesidir. Wetsuit denizde vücut sağlığını korumak için önemli bir ekipmandır ve bu sebeple biraz pahalı olsa da bu sporu yapmak istiyorsanız biraz kalitelisini satın almalısınız.

Amatör ve Profesyonel Malzeme Ayrımını Dikkate Alın

Tüplü dalış malzemeleri arasında olmazsa olmaz paletlerdir, paletler su içerisinde normalden daha hızlı ilerlenmesini sağlamaktadır. Bu sebeple dalışlarda derine daha hızlı inebilmek için mutlaka palet kullanılmalıdır. Orta su paletleri ve derin su paletleri tüplü dalış için uygun olan paletlerdir. Orta su paletleri amatör dalgıçlar tarafından kullanıma uygunken derin su paletleri ağır olan ve profesyonel dalgıçlar tarafından kullanılan paletlerdir.  Tüplü dalış malzemeleri arasında önemli olan bir diğer ürün ise maskedir. Maskeler su altında gözlerimiz korumaya sağlamaktadır. Tek ve çift camlı olarak ayrılan gözlüklerin çift çamlıları daha çok profesyonel dalgıçlar tarafından tercih edilmektedir. Çift camlılar su altında daha çok dayanıklıdır ancak dalış gözlüklerinde kullanılan tüm camlar tempered camlardır. Bu camların özelliği kırılsa bile parçalanmamasıdır, yani gözlük camları parçalanmadan sizi su üzerine çıkartır.

Soğuk ve Kazalardan Korunmak İçin Koruyucu Ekipman

Eldiven ve patikte dalışlarda kullanması gereken malzemelerdendir. Bu malzemelerde neopren kumaştan yapılmıştır. Ellerin ve ayakların üşümesini engelleyen bu kumaşlar aynı zamanda yaralanmalarında önlenmesine yardımcı olur. Tüp,regülatör gibi kullanılan malzemeler özelliklerinden dolayı su yüzeyinde kalmaktadırlar ancak bu dalış için istenmeyen bir durumdur. Bu sebeple ağırlık kemeri kullanılmalı ve bu kemer kurşunlarla ağırlaştırılarak malzemelerin dalmak için uygun hale getirilmelidir.

Bu İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KATKIDA BULUN

Sende Kamp Pusulası’na dilediğin içeriği ekleyebilirsin. Tek yapman gereken eklemek istediğin pusula için gerekli olan formu doldurman.

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

Language Selection

DUYURULAR

Geri Bildirim Formu

Uygulamamızda yaşamış olduğunuz sorunları bize aşağıda ki formu doldurarak iletebilirsiniz. Yaşanan hataları en kısa sürede çözüme ulaştırmak için sizlerden geri bildirimlerinizi bekliyoruz.

Bu içeriği paylaş:

Kamp Pusulası doğaya çıkmak istediğiniz her yerde

Kamp Pusulası ailesinden hepinize merhabalar. 2017 yılında Instagram üzerinde @kampusulasi sayfası ile Türkiye’de ki kamp alanlarının tanıtımına başladıktan sonra yavaş yavaş büyüyerek buraya kadar geldik. Yaklaşık olarak 100.000 civarı bir kitleye ulaştık. Gelişen teknolojide aklımıza bir proje geldi. Neden herkesin cep telefonunda yer almıyoruz? Bildiklerimizi paylaşmıyoruz? Daha sonrasında üzerine düşündükçe herkesin aktif olabileceği bir platform oluşturmaya karar verdik. 

Şimdi geldiğimiz noktada Apple Store ve Google Play üzerinden mobil uygulamamızı indirerek, sizlerde bildiğiniz kamp alanlarını paylaşabilir, bu kamp alanları üzerine yorumlar yapabilir ya da blog yazılarımızı okuyabilir, bu yazılar üzerinde bu platform üzerinde tartışabilirsiniz. Daha kafamızda çok fazla düşünce var bu projeyi geliştirmek adına. Bu süreçte sizlerle birlikte kısa sürede büyüyüp gelişeceğimizi umuyoruz.

KAYDEDİLENLER

Daha önce kaydettiğiniz içerikleri burada bulabilirsiniz.