Bulgarian BG English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Russian RU Spanish ES Turkish TR Ukrainian UK

Kampta İlk Yardım Malzemeleri ve Uygulamaları

Kampta İlk Yardım Malzemeleri ve Uygulamaları

Kampta İlk Yardım Malzemeleri ve Uygulamaları
BLOG İÇERİĞİ

Kampta İlk Yardım

Doğa ile bütünleşmek için yaptığınız kimi zaman kısa, kimi zaman uzun kamp tuttuğunuz kamp boyunca, her zaman dikkatli olmakta fayda var. Ancak, kimi zaman talihsizlikler sonucu başımıza gelen kazalarda da ne yapacağımızı bilmek ve tedbiri elden bırakmamak gerekmekte. Her kampçının bilmesi ve yanında bulundurması gereken kampta ilk yardım bilgisi ve ilk yardım malzemeleri hakkındaki bu yazımızı okumadan kamp yapmamanızı tavsiye ederiz.

İlk yardım; koruma, bildirme ve kurtarma olmak üzere üç aşamalıdır. Kaza gerçekleştikten sonra ilk yapılması gereken, yaralıyı tehlike sürmekteyse olay yerinden uzaklaştırmak ve çevresini güvene almakta olmalıdır. Durumun aciliyetine göre hastaya ilk yardım uygulamaları gerçekleştirilmelidir. Daha sonra, en hızlı şekilde yardım kuruluşlarına haber verilmelidir. Haberi verecek olan kişinin sakin bir şekilde konuşması ve net cevaplar vermesi, olayı ve olayın gerçekleştiği yeri detaylıca bildirmeli, hastanın durumunun ve ilk yardım uygulaması yapıldıysa bu uygulamaların detayını aktarması, kimin aradığı ve hangi numaradan arandığının teyit edilmesi, 112 hattındaki ilgili kişinin bütün bilgileri aldığını teyit edene kadar telefonun kapatılmaması gerekmektedir.

Kampta İlk yardımı yapacak kişi, sakinliğini korumalıdır. Hasta ile sürekli iletişim halinde olmalı, onu sakinleştirmelidir. Elindeki imkanlar dahilinde hızlı ve pratik, bir o kadar da dikkatli şekilde müdahalede bulunmalıdır. Bütün bunları yaparken çevresindeki insanların da ona olabiliyorlarsa yardımcı olmalarını sağlamalı, bu süreç boyunca kendi can güvenliğini de tehlikeye atılmaması için elinden geleni yapmalıdır.

Kampta İlk Yardımın ABC’si Olarak Bilinen Uygulamalar 

  • Hava yolunun açıklığının kontrol edilmesi
  • Solunumun kontrol edilmesi
  • Kan dolaşımının kontrol edilmesi

Bilinci yerinde hasta, bütün uyarılara tepki verir. 1. derece bilinç kaybı yaşayan hastalar, sözlü ve gürültülü uyarılara cevap verir. 2. derece bilinç kaybı yaşayan hasta, ağrılı uyaranlara cevap verir. Hasta tüm uyaranlara karşı tepkisiz ise, 3. derece bilinç kaybı söz konusudur. Bilinç kontrolünde sonra, hastanın bir dakika boyunca aldığı nefes sayılır. Yetişkinlerde bu sayı 12-20, çocuklarda 16-22, bebeklerde ise 18-24’tür. Nabız değerlendirmesi için hastanın şah damarı, bileğinde bulunan ön kol damarı, ayak sırtının merkezindeki bacak damarı veya dirseğin iç tarafındaki kol damarına hafif baskı uygulanabilir. Yetişkinlerde dakikadaki normal nabız sayısı 60-100, çocuklarda 10-120, bebeklerde ise 100-140’tır.

Hastanın hava yolunu tıkayan bir şeyler olması durumunda işaret parmağı yardımıyla çıkartılmalıdır. Solunumun durması halinde yapay solunuma başlanmalıdır. Açık yara durumlarında, kol ve bacaktaki yaralanmalar ağırsa turnike ile, gövde veya kafa kısmında ise bölge sterilize edildikten sonra bölgeye baskı yapılarak kan kaybının azaltılması sağlanmalıdır. Yaralanmaya sebep olan yabancı cisim çıkartılmamalıdır. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü pozisyonda bacakları bükülü şekilde yatırılır, vücut ısısını korumak adına üstü örtülür. Yaranın üstüne nemli temiz bir bez örtülmelidir.

Delici göğüs yaralanmalarında hastanın bilinci açık ise yarı oturur pozisyonda oturtulur, nefes alıp verme sırasında içeri hava girmesini engellemek ve dışarı hava çıkmasını sağlamak amacıyla yaranın üzerine plastik poşet veya naylon bağlanmış nemli bezin bir ucu açık olacak şekilde yaranın kapatılması gerekir. Her iki durumda da hastanın yaşam bulgularının sık sık kontrol edilmesi gerekir. Kafatası ve omurga yaralanmaları karşısında ilk yardımı yapan kişi sürekli bilinç kontrolü yapmalıdır. Yaşam bulguları sık sık kontrol edilir, hastanın hareket etmesi engellenir. Taşınması zorunlu hallerde, baş boyun gövde ekseni korunarak düz pozisyonda sürükleyerek hareket ettirilir. Taşıma sırasında sarsılmaması sağlanmalı, hastanın bilinci açık ise yalnız bırakılmamalı, sürekli bilinci açık tutulmaya çalışılmalıdır.

Kamp İlk Yardım Malzemeleri

  • 1 adet otomatik turnike,
  • 1 adet flaster,
  • 2 adet büyük sargı bezi,
  • 3 adet üçgen sargı bezi,
  • 10 adet çengelli iğne,
  • 1 adet paslanmaz makas,
  • 10 adet yara bandı,
  • 2 adet cerrahi eldiven,
  • 1 kutu gaz kompresi,
  • 1 adet antiseptik solüsyon,
  • Suni solunum maskesi,
  • El feneri,
  • Düdük,
  • Yanık örtüsü,
  • Hidrofil pamuk

 

Bu İçeriği Paylaş

Bir Yanıt

  1. Doğayla bütünleşip, sevdiklerimizle güzel vakit geçirirken oluşabilecek istenmedik durumlara karşı faydalı olabilecek bilgiler için teşekkürler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KATKIDA BULUN

Sende Kamp Pusulası’na dilediğin içeriği ekleyebilirsin. Tek yapman gereken eklemek istediğin pusula için gerekli olan formu doldurman.

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

Language Selection

DUYURULAR

Geri Bildirim Formu

Uygulamamızda yaşamış olduğunuz sorunları bize aşağıda ki formu doldurarak iletebilirsiniz. Yaşanan hataları en kısa sürede çözüme ulaştırmak için sizlerden geri bildirimlerinizi bekliyoruz.

Bu içeriği paylaş:

Kamp Pusulası doğaya çıkmak istediğiniz her yerde

Kamp Pusulası ailesinden hepinize merhabalar. 2017 yılında Instagram üzerinde @kampusulasi sayfası ile Türkiye’de ki kamp alanlarının tanıtımına başladıktan sonra yavaş yavaş büyüyerek buraya kadar geldik. Yaklaşık olarak 100.000 civarı bir kitleye ulaştık. Gelişen teknolojide aklımıza bir proje geldi. Neden herkesin cep telefonunda yer almıyoruz? Bildiklerimizi paylaşmıyoruz? Daha sonrasında üzerine düşündükçe herkesin aktif olabileceği bir platform oluşturmaya karar verdik. 

Şimdi geldiğimiz noktada Apple Store ve Google Play üzerinden mobil uygulamamızı indirerek, sizlerde bildiğiniz kamp alanlarını paylaşabilir, bu kamp alanları üzerine yorumlar yapabilir ya da blog yazılarımızı okuyabilir, bu yazılar üzerinde bu platform üzerinde tartışabilirsiniz. Daha kafamızda çok fazla düşünce var bu projeyi geliştirmek adına. Bu süreçte sizlerle birlikte kısa sürede büyüyüp gelişeceğimizi umuyoruz.

KAYDEDİLENLER

Daha önce kaydettiğiniz içerikleri burada bulabilirsiniz.