Tüplü Dalış Yapacaklara Tavsiyeler
Herkesin faklı alanlarda hobisi vardır ve tüplü dalış ta bunlardan biridir. Suyun altında yüzeyden bağımsız şekilde soluma aparatları yardımıyla gerçekleşen tüplü dalış hakkında bilinmesi gereken pek çok şey vardır. Peki, bunlar nedir kısaca bir göz gezdirelim.
Tüplü Dalış Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüplü dalış yapmak için öncelikle eğitim almanız gerekli fakat bu eğitime başlamadan önce kurslarda onun hakkına bilgi almalı ve size uygun olup olmadığını kendi içinizde test etmelisiniz. Eğitim alacağınız kursu seçerken çevrenizdekilerin deneyimlerinden faydalanmalısınız. Çünkü eğitim aldığınız kurs size bu kursu sevdirmekle nefret ettirmek arasındaki ince çizgidir. Tüplü dalışa yeni başlayacak olanlara uzmanlar tarafından deneme dalışı önerilmektedir. Bu deneyim sayesinde dalıp dalamayacağınız ya da dalıştan zevk alıp almayacağınızı da görmüş olursunuz. Deneme dalışını mutlaka bir uzmanla yapmanız gerektiğini ayrıca belirtmeme gerek yok sanırım.
Sağlığınız Her şeyden Önemli Bu Sebeple Gerekli Taramalardan Geçin
Deneme dalışından sonra dalmaktan keyif aldıysanız sırada hangi yüzme lisansını alacağınıza karar vermek var. Bunun için okulunuzu iyi seçmelisiniz. Tüplü dalışta eğitime başladıktan sonra hemen ekipmanları almak doğru değildir. Öncelikle bunları nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Önce kullanmayı öğrenin sonra satın alırsınız. Tüplü dalış hobisine gönül vermeden önce sağlığınız için problem oluşturmayacağından emin olmalı gerekli muayeneleri yaptırmalısınız. Unutmayın su altında su üstündeki kadar rahat değilsiniz. Solunum dâhil pek çok şeyi aynı anda kontrol etmek zorundasınız.
Sorun Yaşamamak ve İyi Bir Dalış İçin Eğitmene Kulak Verin
Dalış eğitiminin tamamlanıp sertifikanın alınmasının ardından yeni yerler keşfedilmesinin önünde engel yoktur. Ancak dalış yapılacak bölgede tekne kaptanının dalış yapılan alan hakkında verdiği bilgiler iyi dinlenmelidir. Böylelikle keşfin tadını çıkartacağınızı unutmamalısınız. Tüplü dalışta en önemli tavsiyelerden bir başkası ise tek başına dalış yapılmaması gerektiğidir. Dalış ben merkezli değil biz merkezli bir spordur bu sebeple partner ile beraber hareket edilmelidir. Tüplü dalışta dalmadan öne ekipmanların kontrolü yapılmalı ve her şeyden emin olduktan sonra dalış gerçekleştirilmelidir. Emin olmayan noktalarda kullanımla ilgili sorular sorulmalıdır. Dalışlarda pek çok sorunla karşılaşılabilir fakat bunların hepsi eğitmenle paylaşılmalıdır.
Dalış Sırında Ciddi Olun ve İşaretleri Takip Edin
Dalışlarda en sık yaşanan sorunlar kulak basıncını eşitlemedir. Bunu yapmak içinde ilk 10 metre yavaş ve dikkatli şekilde inilmelidir. Bu iniş sırasında eşitlemeye de dikkat edilmelidir. Tüplü dalış hatalarından biride işi fazla ciddiye almamaktır. Dalış ciddi bir iştir ve dalıştan bir gün önce sağlığınıza dikkat etmeli yedikleriniz ve içtiklerinizde kontrollü davranarak keyifli bir dalış deneyimi yaşayabileceğiniz unutmamalısınız. Dalışlarda en sık yapılan hatalardan bir bakası ise su altında garip hareketler yaparak yanlış yönlendirmeye sebep olmaktır. Ciddi tavrınızı takının ve eğitmeninizin söylediklerini kulak ardı etmeyin. Dalış ekipmanlarını hemen almasanız bile eğer bu işi sürekli yapmayı planlıyorsanız kişisel hijyen açısından kıyafet ve maskenizi satın alabilirsiniz.