Türkiye’de Olan En İyi Dalış Noktaları
Dalış, dört mevsim güzel olan Türkiye’nin sualtı zenginliklerini keşfetmenin harika bir yoludur. Ülkemizde bu dünyayı keşfedebilecek muazzam dalış noktaları bulunmaktadır. Dalış, aygıtla veya aygıtsız olarak belirli bir süre su altında kalmaktır. Aynı zamanda yılın her mevsimi tatillerinizde değerlendirebileceğiniz bir aktivitedir. Serbest dalış (tüpsüz,nefes tutarak yapılan dalış) ve scuba (tüple yapılan dalış) olmak üzere iki çeşittir. Eğer amacınız su altı zenginliklerini keşfetmekse scuba daha iyi bir tercihtir.
En İyi Dalış Noktaları
Bu noktalarının başında Antalya/Kaş gelir. Adını civarında bulunan bal kovanlarından alan Kovanlı Adası, Kaş’ın müthiş zenginliklere sahip dalış yerleri arasında başta gelenlerindendir. Bir diğer verilebilecek örnek Limanağzı noktasıdır. Bu dalış noktasında, çeşitli derinliklerde uçak batığı ve Osmanlı batığını görmek mümkündür. Bir diğer dalış yapmak isteyeceğimiz yer Saros Körfezi’dir. Türkiye’de kendi kendini yenileyebilme özelliğine sahip tek körfezdir. İki koydan oluşan, mavinin mükemmel bir tonuna sahip olan İbrice Limanı, Saros’ un sualtı zenginlikleri bakımından nadide görüntülere sahip bir noktasıdır.
Tüplü Dalış Yapacaklara Ne Gibi Tavsiyeler Verebilirim ?
Tüplü dalış için öncelikli olarak, yapmaya başladığımız her şeyde olduğu gibi bu konuda da istekli olmak, merak etmek ve kendimizden emin olmak gerekir. Kendimizden emin olmadan başladığımız işlere yarım başlamış oluruz, devamını getirmekte zorlanırız. Merak duygumuz zamanla kaybolur. Merak duygumuzu kaybettiğimizde, elimizde olmadan isteğimizi de kaybetmiş oluruz. Bu yüzden kendimize ne yapmak istediğimizi sorarak tüplü dalışa başlamalıyız.
Bu konuda emin olup olmadığımıza karar vermemizde en önemli etken dalış yapmayı kısa bir süre deneyimlemek olacaktır. İmkanlarımız el verdiğince bu denemeyi yapıp bu konuda lisans sahibi olmak isteyip istemediğimizin cevabını, kendimize en dürüst şekilde vermemiz gerekir. Eğer emin değilsek bu ekipmanları hemen satın almayıp bir süre daha kendimize izin verip tüplü dalışı deneyebiliriz. Bunda bir sakınca yoktur. Dediğim gibi en önemli şey bize göre olup olmadığına karar vermektir. Eğer mutsuz olacaksak sualtı zenginliklerini görmenin bir anlamı yoktur.
Eğer lisansını almaya karar verdiyseniz , üzerimize düşen birkaç görev vardır. Bunun başında Logbook gelir. Logbook, yapmış olduğumuz dalışları kaydettiğimiz, kişiye özel olan bir defterdir. Eğitimden sonra bize verilen lisansımızı ve logbookumuzu her ne olursa olsun yanımızdan ayırmamak gerekir. Nerede lazım olacağı belli olmaz.
Kişisel güvenliğimizi atlamamamız gerekir. Tüple dalış yaparken genelde arkadaş gurubumuzla dalarız. Eğer arkadaş gurubumuzun tamamı yoksa yanımızda en az bir kişinin olmasında fayda vardır. Gelişecek kötü bir olayda müdahale için şarttır diyebiliriz.
Bunun dışında, normal yaşamımızda olduğu gibi, sualtında da yaşayan canlıların olduğunun bilincinde olup onları doğal ortamlarında rahatsız etmekten kaçınıp onların yaşamlarına saygı duymamız gerekir.