Kampta Balık Tutmak
Kamp yapacağınız esnada, birçok aktivite sizleri beklemektedir. Kamp boyunca hem eğlenmenizi hem de ilginiz olduğu takdirde hobilerinizi gerçekleştirmeniz adına elverişli bölgeler seçmek önemlidir. Bu yazımızda balıkçılık hobisine gönül verenler ve kampta balık tutmak hakkında bilgisi olmayanlar için bilgi vermeye çalışacağız.
Olta Balıkçığı
Öncelikle balık tutma konusunda hevesliyseniz, yazılarımızda da belirttiğimiz üzere balık tutma seçeneği olan bir kamp yeri seçmeniz faydanıza olacaktır. Daha sonra ise, buralarda balık tutabileceğiniz yerlerin tatlı veya tuzlu su özelliği, ne tarz balıkların bu bölgede tutulabildiği ve gerekli olan ekipmanın seçimi önem taşımaktadır. Balıkçılık denince ilk olarak akla olta balıkçılığı gelmektedir. Herhangi bir av malzemesi dükkanından ya da internet üzerinden pek çok çeşitte olta bulmak mümkündür. Olta ekipmanları açısından da yanınızda bulundurmanız gereken şeyler; misina, olta iğnesi, fırdöndü, ağırlık (kurşun), şamandıra, plastik solucan, sahte balık, misina makası veya tırnak makası, iğne çıkarıcı veya ince uçlu bir pensedir.
Oltanıza takılı olan misinayı her daim kontrol etmelisiniz. Yıpranmış, düğümlenmiş, deformasyona uğramış misina av sırasında kopabileceği gibi size başka sıkıntılar da çıkarabilir. Misina ucuz bir şey olduğu için mutlaka sağlam olanını kullandığınızdan emin olun. Suyun derinliğine göre yemin derinliğini arttırmanız adına kurşun kullanabilirsiniz. Avladığınız balığın türüne göre sahte veya canlı yem kullanmak elinizde. Canlı yemin muhafazası daha zor olmasına karşın, daha etkili olduğu bilinmekte. Misina, gerginlik payı yüksek bir iptir, dolayısıyla insan eliyle kopartılması yaralanmalara yol açabilir. Bu sebeple bir misina makası ya da bu işlem için kullanabileceğiniz bir tırnak makasını yanınıza almanızda fayda var. Tuttuğunuz balığın olta iğnesinden çıkartmak için yanınızda bulundurabileceğiniz iğne çıkarıcı veya aynı işlevi görebilecek ince uçlu bir pense ya da kargaburun size yardımcı olacaktır. Unutulmamalı ki doğanın dengesini korumak ve balıkların neslinin devamını sağlamak adına, avlanma yasaklarına uyulmalı ve yavru sayılabilecek boydaki balıklar geri suya bırakılmalıdır.
Genellikle dalış yapılabilen yerlerde, olta dışında zıpkın balıkçılığının da yaygın olduğunu görmekteyiz. Olta balıkçılığına nazaran suyun üstünde değil, su altına dalarak gerçekleştirilen bu hobi, dalış yapmayı sevenler için daha uygundur.
Kamp alanları ile ilgili makalelerimizde, su sporlarının ve balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı yerler arasından dilediğiniz yeri kamp alanı olarak seçebilir, bir sonraki kampınızda belki uzun süredir gönül verdiğiniz, belki de yeni başlamaya heves ettiğiniz balıkçılık hobisini gerçekleştirebilirsiniz. Unutmadan söylemek gerekir ki, balıkçılık hobisi her ne kadar huzurlu ve sakin bir hobi olarak görülse de, her ihtimale karşı yanınızda bir ilkyardım çantası bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır. İlkyardım ve ilkyardım çantasına konulması gerekenler hakkında bilgi almak isterseniz, konuyla ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
2 Responses
Yılların iskele balıkçısı olarrak okudum onaylıyorum 🙂
Güzel yazı olmuş fakat zıpkın balıkçılığı ile kampı bağdaştıramadım