Bulgarian BG English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Russian RU Spanish ES Turkish TR Ukrainian UK

Likya Yolu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Likya Yolu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Likya Yolu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
BLOG İÇERİĞİ

Likya Yolu

Likya yolu, son zamanlarda yükselişe geçen, gezmeyi seven ve kamp yapmaya bayılan kişilerin uğrak seyahat noktalarından doğal güzelliklerden biridir. Özellikle de alternatif tatil noktaları arayan, spora meraklı kişiler için en doğru bölge. Şehrin kalabalığından uzaklaşarak doğanın sessizliğinde vakit geçirmek, tek başınıza ve arkadaşlarınızla keyifli günler geçirmek için birebir. Likya Yolu’nda seyahate çıkmadan, yürüyüşe başlamadan önce genel bilgilere sahip olmanız sizler için yararlı olacaktır. Bu sayede hem daha keyifli vakit geçirecek hem de trekking yaparken daha sağlıklı adımlar atabileceksiniz.

Likya Yolu Nasıl Bir Bölgededir?

Likya Yolu, Antalya ve Fethiye arasında kalan Akdeniz’e uzanan Teke Yarımadasının tarihteki anılan ismi olan Likya’dan gelmektedir. Yarımada kimi zaman nefes kesen plajlar, ki zaman dağların yüksek noktaları, kimi zaman da antik kentler üzerinden geçen patikaların işaretlenmesiyle oluşan yola da Likya Yolu adı verilmiştir.

Dünyadaki uzun mesafe yürüyüş rotaları arasında ilk 10’a giren bu rota, Fethiye bölgesindeki Ölüdeniz civarından başlayarak Antalya’ya 20 km uzaklıktaki Geyikbayırı yakınlarında sona ermektedir. Nefis manzaralar ve eşsiz doğal güzellikler sunarak doğaseverlere şahane güzellikler sunan Likya Yolu, 540 km uzunluğuna sahip olsa da tüm bu rotanın baştan sona yürünmesi gerekmiyor. Yol boyu birçok farklı etaplar yer almakta. Önünüze Likya Yolu’nun haritasını açarak istenilen etap seçilebilir.

En Popüler Olan Likya Yolu Etapları

Tüm bu rota; tarih, doğa ve Akdeniz’in güzellikleriyle dolu bir ambiyans taşısa da bu yol üzerindeki bazı parkurlar gezenlerin daha çok ilgisini çekmekte. Bu etaplar arasında en gözde olan yerler ise; Kabak Koyu- Kelebekler Vadisi- Ölüdeniz, Kalkan- Kaş ve Olympos- Adrasan- Gelidonya Feneri- Finike etapları olarak bilinmekte.

Bu gözden rotalar bireysel şekilde yürümeye elverişli olsa da seyahat turlarının düzenlediği 3-4 günlük veya günübirlik Likya Yolu turlarına katılmak da mümkün. Birçok parkurun bulunduğu bölgelerdeki yerleşim yerinde de konaklama olanakları bulunmakta, kamp yapmak istemeyen kişilerin yardımcısı olmaktadır.

Likya Yolu üzerinde bu bölgelerin bu kadar gözde olmasının sebepleri arasında bulunulan coğrafyanın nefes kesici güzelliği de bulunmaktadır. Bu yolda yürüyüşe çıkıldığında mutlaka Finike’nin küçük koyları keşfedilmeli, Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu yüksek kesimlerden izlenmeli, Göynük Kanyonu’nun buz gibi sularına girilmeli, Gelidonya Feneri’ne karşı fotoğraf çekilmeli, Olympos Sahilinde, Ölüdeniz’de, Kaputaş Plajında sıklıkla yüzme molaları verilerek anın tadı çıkarılmalıdır.

Likya Yolu’nda Gezerken Yanınıza Almanız Gerekenler

Bu uzun yürüyüş parkurunu yürürken taşıyacağınız çantanın olabildiğince hafif olması keyifli ve rahat bir yürüyüş yapabilmek için gerekli iken yine de birçok şeyi yanınıza almak zorluk çekmenizin önüne geçecektir. Taşınan çantanın max. 50-60 litre kapasiteli olması yeterli olacaktır. Çantanızda en çok bulundurmanız gereken şey ise su olmalı. Yürüyüş yolu boyunca yeterli su kaynağı bulamayabilirsiniz. Hafif bir çadır, kaliteli bir mat, rahat ve su geçirmeyen bir ayakkabı, belki bir bot, havlu, mayo, yedek tişörtler, pantolonlar ve iç çamaşırları. Hava koşullarına göre yağmurluk almak işinize yarayacaktır. Yol boyunca elektrik ihtiyacı sağlayacak bir powerbank, kablosuz hoparlör, yürüyüş batonu veya terlik, yiyecek ihtiyaçlarını karşılayacak küçük yemek gereçleri, sünger ve sabun, çakı ve ıslak mendil. Bu malzemelerin küçük çaplı da olsa yanınızda bulunması yol boyu seyahatinizi rahatça yapmanızı, hiçbir eksiğin bulunmamasını sağlayacaktır.

Rota Belirlemesi ve Yürüyüş İçin İdeal Mevsim

Likya Yolu, tek seferde tamamlayabilmek için oldukça uzun bir rotaya sahip. Bunun için keyifli ve rahat bir bir yolculuk yapabilmek adına belirli noktalarda otostop çekerek ilerlemek mümkün. Veya güzergahı parçalara ayırarak gezmek yeterli olacaktır.

Akdeniz’in yaz aylarındaki yüksek sıcaklığını da göz önüne alarak bu mevsimde yürüyüş yapmak oldukça zor olacağından sonbahar veya ilkbahar mevsimlerinde yürüyüşe çıkmak daha keyifli ve hoş bir anı yaşamanız için doğru bir adım.

 

Bu İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KATKIDA BULUN

Sende Kamp Pusulası’na dilediğin içeriği ekleyebilirsin. Tek yapman gereken eklemek istediğin pusula için gerekli olan formu doldurman.

KAYDEDİLENLER

Daha önce kaydettiğiniz içerikleri burada bulabilirsiniz.