Bulgarian BG English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Russian RU Spanish ES Turkish TR Ukrainian UK

Tırmanış İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tırmanış İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tırmanış İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tırmanış İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
BLOG İÇERİĞİ

Tırmanış İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tırmanış hem çok eğlenceli hem de tehlikeli bir outdoor spordur. Bu sporu genellikle acemiler değil tırmanışta uzmanlaşmış profesyoneller tercih eder. Çünkü en küçük bir hata bile can kaybına neden olabilir. Tırmanış sporunda mutlaka iyi bir eğitim almalısınız. Tırmanışa çıkarken yalnız değil grup halinde olmak her zaman daha avantajlıdır. Tırmanış eğitimi alacaksanız yalnızca teorik bir eğitim olmamasına dikkat etmelisiniz. Hem teorik bilgiler hem de uygulamalı eğitimler almalısınız. Tırmanış malzemelerini, nerede nasıl kullanılacağını, tırmanış giysilerini, yanınızda neler taşımanız gerektiğini iyice öğrenmelisiniz. Genellikle yapay bir duvar oluşturularak ya da doğaya gidilip bir kaya üzerinde örnek oluşturularak denemeler yapılır. Tırmanış yapmadan önce kaslarınızın kuvvetli olması gerekir. Kaslarınızı bir süre güçlendirerek daha dayanıklı olabilirsiniz. Ayrıca ayakkabı tercihiniz de oldukça büyük önem arz eder. Tırmanış ayakkabılarından edinerek dağa tırmanmada rahat edebilirsiniz.

Tırmanışa Başlayacaklara Tavsiyeler

Tırmanış ile ilgili çok dikkat edilmesi gerekenler içinde en önemlisi zamanlama seçimidir. Mevsim geçişleri yani bahar aylarının başlangıcı ile ocak ya da aralık ayı tırmanma için uygun olmayan dönemlerdir. Özellikle alerjik reaksiyonlara sahipseniz bu dönemlerde kesinlikle tırmanmamalısınız. Kar yağışında ya da kar başlangıç veya bitiş dönemlerinde dağcılık tırmanışı riskli olabilir. Kar bitişi çığ düşme ihtimalinin olduğu bir dönemdir. Birçok insan bu dönemi önemsemiyor olsa da riskli olabilir. Çünkü çığ dışında sis ve fırtına ihtimali de vardır. Tırmanış yapacak biri için en kötü hava koşullarından biri de sisli havadır.

Tırmanışa gideceğiniz dağ hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmalısınız. Yanınızda bir harita ya da rotayı iyi bilen bir ekip lideri olmalı. Eğer bu işte çok yeniyseniz kendinize zorlu bir dağ seçmemelisiniz. En önemli olan bilgilerden biri ilk yardım bilgisidir. Yanınızda bu konuda uzman birini bile taşısanız kendiniz de oldukça bilgi sahibi olmalısınız. Her an meydana gelebilecek ufak kazaların kapatılması konusunda tecrübeniz olmalı. Ne çok kalabalık bir ekiple dağ tırmanışına gidin ne de yalnız! Her zaman size ayak bağı olmayacak insanları kendinize yol arkadaşı olarak seçmelisiniz.

Tırmanışa Giderken Yapmanız Gereken Hazırlıklar

Ekibinizi kaybetme ihtimalinize karşı yanınızda mutlaka bir pusula ve bivak torbası olmalı. Ayrıca yalnız kaldığınızda nasıl hayatta kalacağınıza dair bir bilgilendirme de almalısınız. Son yerleşim yerinden ayrılınca tırmanma başlar. Tekrar belirlenen yerleşim noktasına ulaşana dek tırmanış devam eder. Yerleşim noktalarını unutmayın, gerekirse hatırlatacak bir işaret bırakın. Son yerleşim noktanıza isminizi, bir sonraki tırmanacağınız dağı, rotanızı, size ulaşılmadığında kimlerin aranması gerektiği bilgilerini bırakın. Her ihtimale karşı bu önemli bir detaydır. Tırmanış esnasında şakalardan kaçının. Basit şakalar büyük risklere sebebiyet verebilir. Tırmanışta taş düşmesi sık yaşanan bir olaydır. Başınıza gelebilecek çığ ya da taş düşmesi konularında bilgi sahibi olmalısınız. Bu durumdan nasıl kaçınılır, neler yapılması gerekir gibi bilgileriniz mutlaka olmalıdır.

Tırmanış yaparken en önemli kurallardan biri üç nokta kuralıdır. Elleriniz ve ayaklarınız sağlıklı bir bireyde dört adettir. Bu dört maddeden üçü dağda yüzey üzerinde olmalıdır. Dağ tırmanışında başınız ve gövdeniz dağ yüzeyinde olmamalı. Görüş açınızı dağın hemen dibinden ayırmalısınız. Tırmanma duruşu pozisyonunuzu her zaman korumalısınız. Tırmanış yaparken ipler yardımıyla tırmanacaksanız emniyetçi kişi iplerinizi dikkatle kontrol etmelidir. Tırmanışta nefes kontolü çok önemlidir. Nefesinizi dikkatli bir şekilde kullanmalı, fazla heyecana yenik düşmemelisiniz.

Bu İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KATKIDA BULUN

Sende Kamp Pusulası’na dilediğin içeriği ekleyebilirsin. Tek yapman gereken eklemek istediğin pusula için gerekli olan formu doldurman.

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

Language Selection

DUYURULAR

Geri Bildirim Formu

Uygulamamızda yaşamış olduğunuz sorunları bize aşağıda ki formu doldurarak iletebilirsiniz. Yaşanan hataları en kısa sürede çözüme ulaştırmak için sizlerden geri bildirimlerinizi bekliyoruz.

Bu içeriği paylaş:

Kamp Pusulası doğaya çıkmak istediğiniz her yerde

Kamp Pusulası ailesinden hepinize merhabalar. 2017 yılında Instagram üzerinde @kampusulasi sayfası ile Türkiye’de ki kamp alanlarının tanıtımına başladıktan sonra yavaş yavaş büyüyerek buraya kadar geldik. Yaklaşık olarak 100.000 civarı bir kitleye ulaştık. Gelişen teknolojide aklımıza bir proje geldi. Neden herkesin cep telefonunda yer almıyoruz? Bildiklerimizi paylaşmıyoruz? Daha sonrasında üzerine düşündükçe herkesin aktif olabileceği bir platform oluşturmaya karar verdik. 

Şimdi geldiğimiz noktada Apple Store ve Google Play üzerinden mobil uygulamamızı indirerek, sizlerde bildiğiniz kamp alanlarını paylaşabilir, bu kamp alanları üzerine yorumlar yapabilir ya da blog yazılarımızı okuyabilir, bu yazılar üzerinde bu platform üzerinde tartışabilirsiniz. Daha kafamızda çok fazla düşünce var bu projeyi geliştirmek adına. Bu süreçte sizlerle birlikte kısa sürede büyüyüp gelişeceğimizi umuyoruz.

KAYDEDİLENLER

Daha önce kaydettiğiniz içerikleri burada bulabilirsiniz.