Bulgarian BG English EN French FR German DE Italian IT Portuguese PT Russian RU Spanish ES Turkish TR Ukrainian UK

Trekking Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Trekking Hakkında Bilmeniz Gerekenler

BLOG İÇERİĞİ

Trekking Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğa yürüyüşü anlamına gelen trekking, uzun, zorlu ya da kolay parkurlarda, yalnız veya gruplar halinde gezilebilen bir spor çeşididir. Peki, her ağacın altında yürümek trekking mi sayılır? Bunun cevabını uzmanlara bırakmak daha doğru olacaktır. Trekking hakkında profesyonel bilgilere sahip olan sporcular, hem doğa hem macera hem de hareket arayışındaki seyahat tutkunlarıdır. Yalnızca doğada gerçekleştirilen bu aktivite, yürümeyi sevmeyenler için tam bir kabusa dönüşebilir. Yürüyüş ve doğa severler için cennete dönüşen trekking, yalnız da yapabileceğiniz bir aktivitedir. Ancak, her eğlencede olduğu gibi trekkingde de grup dayanışması ve kabalıkta asıl keyif ortaya çıkmaktadır. Yürüyüşler genellikle iki ya da üç günlük olarak şekillendirilirken, kişilerin isteği ve performansına göre arttırılmaktadır.

Trekking Nedir?

Tarihi 19.yüzyıl sonlarındaki natüralizme kadar giden trekking sporu, betonlaşmanın ve doğa katli ile ortaya çıkan kirlilikten uzaklaşarak kendimizi keşfetmemizi sağlamaktadır. Doğada yürüyüş yapmak, hislerimizi dinginleştirerek ferahlamamıza ve içsel geri dönüşümüzü gerçekleştirmektedir.

Trekking Hakkında Temel Kurallar

Grup halinde çıkılan trekking hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta, bu düzenin devam ettirilmesini sağlamaktır. Tek kişilik sıralar şeklinde gerçekleştirilen yürüyüşler, bir antrenör ya da trekking alanında tecrübeli birinin ekip başında yönlendirmesi ile gerçekleşmektedir. Ekibin başında yürüyen profesyonel kişinin başta bulunmasının tek sebebi yalnızca en önde yürümek değildir. Ekibin başında yer alan kişi, yürüyüş rotasını, molaları ve yürüyüş temposunu da belirlemektedir. Bir diğer önemli isim ise ‘’artçı’’ adı verilen ve ekip ile grubun arasındaki bağlantıyı sağlayan kişidir. Yürüyüş ritminden ve oluşabilecek problemlerden sorumludur. Ekip içerisindeki birlikteliğin ve temponun sağlanabilmesi amacıyla tek sıra halinde yürünmesi gerekmektedir. Trekking aktivitesinde, molaların kısa olmasına özen gösterilmektedir. Bir diğer önemli nokta ise yürüyüş, tırmanış ve inişler ile ilgilidir. Dik yamaçlara tırmanırken veya inerken ayakların yere tam basması, dizlerin çok az bükülü bir şekilde olması, kayma düş ve denge kayıplarını azaltmaktadır.

Trekking Yaparken Yanınızda Neler Olmalı?

Trekking yapmak isteyenler için her şey bir çantanın içerisinde yer almaktadır. Bu sebeple de ilk önce, ne tür bir çanta kullanmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekmektedir. Tek omuzlu ya da okul çantası benzeri bir çanta almanız halinde yürüyüş sırasında zorlanabilir ve dengenizi bozabilirsiniz. Tüm kolonları kalın bir sırt çantası ile belden bağlamalı kemeri olmasına ve su geçirmez özelliği bulunmasına dikkat edilmelidir. Çanta içerisinde, harita, pusula, kalem, defter, el feneri, düdük, enerji verici içecek ve yiyecekler, kafa lambası, matara, güneş gözlüğü, yağmurluk, ilk yardım malzemeleri, güneş kremi, ek kıyafet ve tuvalet kağıdı gibi trekking hakkında gerekli malzemelerin bulundurulması gerekmektedir.

Trekkingde Nasıl Giyinilmeli?

Trekking kıyafetlerinde ilk olarak bilinmesi gereken, kıyafetlerin kısıtlayıcı özelliğe sahip olmamasıdır. Hafif ve sentetik ile yün karışımı bir kıyafet tercihi daha doğru olacaktır. Pamuklu giysi tercihleri, hem çabuk ıslanıp hem de zor kuruduğu için yürüyüş esnasında sorun çıkarabilmektedir. Trekking kıyafetleri, ne çok ince ne de kalın bir şekilde olmamalıdır. İdeal bir kıyafet seçiminin üzerine polar ve benzeri bir üst alınabilir. Trekking seyahatlerine uygun bir ayakkabı ve bere ile kıyafetlerinizi tamamlayabilirsiniz.

En İyi Trekking Rotaları

Dünya çapındaki trekking tutkunlarının neredeyse tamamının trekking hakkında bildiği en önemli noktalar; Kaçkarlar (Türkiye), Annapurna (Nepal), İnka Trekking (Peru), GR 20 (Korsika), Himalaya Dağları (Hindistan), Overland Track (Avustralya), Routeburn Track (Yeni Zelanda) ve The Narrows (ABD)’dir.

Bu İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KATKIDA BULUN

Sende Kamp Pusulası’na dilediğin içeriği ekleyebilirsin. Tek yapman gereken eklemek istediğin pusula için gerekli olan formu doldurman.

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin

Language Selection

DUYURULAR

Geri Bildirim Formu

Uygulamamızda yaşamış olduğunuz sorunları bize aşağıda ki formu doldurarak iletebilirsiniz. Yaşanan hataları en kısa sürede çözüme ulaştırmak için sizlerden geri bildirimlerinizi bekliyoruz.

Bu içeriği paylaş:

Kamp Pusulası doğaya çıkmak istediğiniz her yerde

Kamp Pusulası ailesinden hepinize merhabalar. 2017 yılında Instagram üzerinde @kampusulasi sayfası ile Türkiye’de ki kamp alanlarının tanıtımına başladıktan sonra yavaş yavaş büyüyerek buraya kadar geldik. Yaklaşık olarak 100.000 civarı bir kitleye ulaştık. Gelişen teknolojide aklımıza bir proje geldi. Neden herkesin cep telefonunda yer almıyoruz? Bildiklerimizi paylaşmıyoruz? Daha sonrasında üzerine düşündükçe herkesin aktif olabileceği bir platform oluşturmaya karar verdik. 

Şimdi geldiğimiz noktada Apple Store ve Google Play üzerinden mobil uygulamamızı indirerek, sizlerde bildiğiniz kamp alanlarını paylaşabilir, bu kamp alanları üzerine yorumlar yapabilir ya da blog yazılarımızı okuyabilir, bu yazılar üzerinde bu platform üzerinde tartışabilirsiniz. Daha kafamızda çok fazla düşünce var bu projeyi geliştirmek adına. Bu süreçte sizlerle birlikte kısa sürede büyüyüp gelişeceğimizi umuyoruz.

KAYDEDİLENLER

Daha önce kaydettiğiniz içerikleri burada bulabilirsiniz.